GospodarkaRząd dementuje plotki, jakoby miał pracować nad obniżeniem podatku VAT dla gastronomii

Paweł Skutecki31 marca, 20216 min
Potrzebujemy Twojej pomocy, żeby wciąż tworzyć niezależne, wolne media. Jak możesz nam pomóc?

 

Za pomocą Pay Pal'a:
Za pomocą przelewu tradycyjnego:

 

Fundacja „Będziem Polakami”
ul. Podhalańska 3
85-123 Bydgoszcz
PKO BP PL04 1020 1462 0000 7902 0326 0783
Tytuł przelewu: darowizna na cele statutowe

Rząd nie pracuje nad obniżeniem podatku VAT do 5 proc. w gastronomii, ma jednak pewne poglądy na niektóre rozwiązania – napisał wiceminister finansów Jan Sarnowski w odpowiedzi na interpelację poselską.

W interpelacji czwórka posłów KO, powołując się na wypowiedź wiceminister rozwoju Olgi Semeniuk, domagała się odpowiedzi na pytania o prace nad obniżeniem VAT do 5 proc. Jak przypomnieli autorzy, w odpowiedzi na przedstawione przez PO rozwiązania, w tym czasowe obniżenie VAT do 5 proc., Semeniuk powiedziała: „To nie nowość. Taki projekt jest konsultowany w naszym resorcie, jest konsultowany z premierem Morawieckim i Ministerstwem Finansów”.

W odpowiedzi wiceminister Sarnowski napisał, że jedyne prace w rządzie w tej sprawie toczyły się w związku z przygotowaniem stanowiska do poselskiego projektu ustawy, przewidującego czasowe obniżenie stawki VAT do poziomu 5 proc. w gastronomii. Stanowisko było negatywne – przypomniał.

Jak napisał także Sarnowski, poselska propozycja zakładała ujednolicenie stawki VAT na poziomie 5 proc. w gastronomii, co oznaczało de facto obniżenie stawki VAT zasadniczo dla dań i posiłków o 3 pkt proc., z 8 proc. Natomiast na podawany w punktach gastronomicznych alkohol, niektóre napoje, wodę butelkowaną, kawę, herbatę, a także dania i posiłki, których składnikami są tzw. owoce morza – oznaczałoby to obniżkę VAT z 23 do 5 proc.

W konsekwencji proponowana zmiana spowodowałaby obniżenie dochodów budżetu państwa z podatku od towarów i usług o ok. 1,47 mld zł w skali roku w warunkach 2021 r. – oszacował Sarnowski. Zaznaczył też, że proponowana obniżka spowodowałaby znaczarce różnice w poziomie opodatkowania takich samych świadczeń. Np. woda butelkowana w lokalu gastronomicznym byłyby opodatkowane 5-proc. stawką VAT, natomiast w placówce handlowej – stawką 23 proc. – wskazał.

Powyższe nabiera szczególnego znaczenia w odniesieniu do wyrobów alkoholowych i trudno znaleźć uzasadnienie dla obniżenia stawki dla tych towarów w kontekście odpowiedzialnej polityki społecznej i zdrowotnej – dodał Sarnowski.

Odnosząc się do związanych z pandemią obniżek VAT w Niemczech Sarnowski stwierdził, że trwają obecnie dyskusje na temat efektywności modelu wsparcia na rynku niemieckim, a dotychczasowe analizy wskazują na rozbieżności pomiędzy oczekiwaniami ekonomistów a faktycznymi wynikami. Jak wskazał, analizy pokazują np., że obniżka podatku w handlu żywnością została przeniesiona na konsumentów co oznacza, że ceny wielu dóbr realnie zostały obniżone. Jednak w przypadku usług takich jak gastronomia czy hotelarstwo praktycznie nie zaobserwowano wpływu wprowadzonych zmian na konsumentów – dodał wiceminister.

Jak napisał Sarnowski, jako rozwiązanie o istotnych zaletach wskazać można obniżenia do 5 proc. stosowanej obecnie w obszarze gastronomii stawki 8 proc., a więc zasadniczo dla dań i posiłków.

Oznaczałoby to, że dla kategorii żywności dostarczanej w placówkach gastronomicznych stosowana byłaby jednolita stawka podatku VAT – wyjaśnił. Takie rozwiązanie wyeliminowałoby niepewność podatników co do opodatkowania czynności dostarczania żywności, np. na wynos i „na miejscu” – napisał wiceminister.

W ocenie Ministerstwa Finansów, istotna? zaleta? byłoby przy tym wprowadzenie takich zmian na stałe, a nie tylko na okres pandemii COVID-19.

Wiceminister Sarnowski zaznaczył, że wprowadzenie rozważanych w resorcie finansów rozwiązań wymaga jeszcze szczegółowej analizy wszystkich okoliczności, przede wszystkim ich wpływu na budżet państwa oraz na podmioty prowadzące działalność w omawianym sektorze, jak również konsumentów. (PAP)

 

 

Udostępnij:

Paweł Skutecki

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola oznaczone gwiazdką są wymagane

8 + fifteen =