PolskaTruskawka – ulubiony owoc Polaków

Truskawki to ulubiony owoc Polaków, najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy i najbardziej zyskujący na popularności – potwierdzają to wyniki „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych przez firmę badawczą Kantar.

Z badań wynika, że Polacy nie czekają na żaden inny sezonowy produkt, tak bardzo – jak na truskawki. Na pierwszym miejscu wymieniło je dwie trzecie badanych (65 proc.).

W 2019 r. aż 66 proc. Polaków, w sezonie, jadło truskawki kilka razy w tygodniu. 83 proc. jada kilka razy w sezonie, 94 proc. w sezonie jada co najmniej raz w miesiącu. W całym 2019 roku jadło truskawki aż 98 proc. Polaków.

Sezon na truskawki, ten pierwszy z polskich super owoców jagodowych właśnie się rozpoczyna i potrwa do października.

„Truskawki to nasz ulubiony owoc. W 2019 roku najchętniej jadło je 32 proc. badanych. Dodatkowo 24 proc. odpowiedziało, że chętnie jadło wszystkie owoce, więc jeśli zsumujemy ten wynik, to okaże się, że 56 proc. Polaków chętnie jadło truskawki” – zaznaczyła dyrektor zarządzająca Public Division, Kantar Urszula Krassowska. Dodała, że aż 13 proc. obywateli naszego kraju deklaruje, że w ubiegłym roku truskawki jadło częściej niż w latach poprzednich.

Plantatorka truskawek Aldona Radola, zwraca uwagę, że polskie truskawki, które trafią do handlu, są przede wszystkim świeże, co przekłada się na ich smak i jakość. A te z importu muszą przebyć długą drogę.

Truskawki
(PIXABAY.COM)

Truskawki to cenne źródło składników odżywczych, które mają duży wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców. Wspomagają naszą odporność, zmniejszają podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Są źródłem błonnika, który wspiera perystaltykę jelit. Ich regularne spożycie pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapobiega powstawaniu miażdżycy. Truskawki pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi. Truskawki obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, chronią przed występowaniem nowotworów.

W ubiegłym roku wyprodukowano w Polsce 175 tys. ton truskawek. Ich zbiory były o ponad 10 proc. niższe niż rok wcześniej. Średnia cena skupu tych owoców ukształtowała się na poziomie 5,28 zł/kg. tj. niższej niż w 2017 i 2018 r. (PAP)

Udostępnij:

Karol Kwiatkowski

Karol Kwiatkowski

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola oznaczone gwiazdką są wymagane

four + seven =