Toruń/ Kilka lokali gastronomicznych otwartych pomimo lockdownu; sanepid nie nałożył kar

Karol Kwiatkowski25 stycznia, 202115 min

Kilka lokali gastronomicznych otworzyło się w ostatnich dwóch tygodniach w Toruniu. W czterech pojawili się przedstawiciele sanepidu w asyście policji. Do tej pory ani jeden właściciel nie otrzymał jednak kary administracyjnej.

W sobotę 16 lutego otworzyła się, pomimo lockdownu, pierwsza restauracja na toruńskiej Starówce. „Smaki Indii” pierwszego dnia działalności miały kontrolę sanepidu. Przygotowany został z niej protokół i trwa postępowanie administracyjne.

W kolejnych dniach tą samą drogą poszły inne lokale. Otworzyły się w reżimie sanitarnym albo zatrudniając testerów jedzenia.

„PPIS odnotował cztery takie punkty” – poinformował PAP rzecznik prasowy wojewódzkiego Sanepidu Łukasz Betański. W każdym z tych lokali przeprowadzono po jednej kontroli.

Betański przyznał, że obecnie prowadzone jest jedno postępowanie administracyjne.

„W pozostałych przypadkach kontrola bez nieprawidłowości. Nie było klientów w środku lokalu” – wskazał rzecznik sanepidu.

Kary administracyjnej do poniedziałku nie otrzymał żaden z właścicieli toruńskich lokali. Restauracja indyjska działa od 10 dni, a kolejne od kilku.

W piątek głos krzykacza miejskiego zachęcał spacerujących ul. Szeroką do odwiedzenia pierogarni przy ulicy Ślusarskiej.

„Zdecydowaliśmy się na ten krok, gdyż od kilku miesięcy nie zarabiamy. Nie dostaliśmy żadnej pomocy i nie mamy już z czego dokładać. Robiliśmy to z własnej kieszeni tak długo, jak mogliśmy. Dalej nie damy rady” – powiedziała właścicielka „Pierogów Plus” Angelika Pyszkowska.

Dodała, że zainteresowanie klientów jest spore. Kilku z nich było już w lokalu, a kolejne osoby zarezerwowały stoliki.

„Powolutku się coś kręci. Przyjmujemy oczywiście tylko tyle osób, aby nie było tłoku i aby każdy czuł się bezpiecznie” – dodała właścicielka.

Inny sposób na ponowne przyjmowanie klientów znalazła od piątku „Artystyczna Bistro”. Restauracja mieści się w Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki. Tam zatrudniani są na umowy testerzy, których zadaniem będzie sprawdzanie jakości jedzenia.

„Za produkty oczywiście każdy tester na mocy tej umowy musi zapłacić. Za swoją pracę otrzyma wynagrodzenie – +symboliczną+ złotówkę. Była u nas w piątek kontrola sanepidu. Wszystko przebiegło bardzo spokojnie i kulturalnie. Nie otrzymaliśmy kary, a kolejne wizyty nie zostały zapowiedziane. Działamy w zgodzie z obowiązującymi przepisami, bo testować jedzenie można” – powiedziała menadżer restauracji.

Zarówno w piątek, jak i w sobotę w godzinach popołudniowych oraz wieczornych lokal szczelnie wypełnił się testerami.

Autor: Tomasz Więcławski

Udostępnij:

Karol Kwiatkowski

Wiceprezes Zarządu Fundacji "Będziem Polakami" - wydawcy Naszej Polski. Dziennikarz, działacz społeczny i polityczny.

One comment

Leave a Reply

Koszyk