Komisja Europejska wprowadza na rynek żywności świerszcza domowego. Sprawdź w jakich produktach możesz zjeść świerszcza

Karol Kwiatkowski20 stycznia, 20232 min

Komisja Europejska na początku roku 2023 na wniosek prywatnej firmy dopuściła wprowadzenie na rynek w Unii częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności.

Wnioskodawcą była wietnamska firma pod nazwą Cricket One Co. Ltd, zajmująca się szeroko pojętą żywnością.

Wniosek Cricket dotyczył częściowo odtłuszczonego proszku otrzymanego z całego Acheta domesticus (świerszcza domowego) przeznaczonego do stosowania w wieloziarnistym chlebie i bułkach, krakersach i paluszkach chlebowych, batonach zbożowych, suchych premiksach do wypieków, herbatnikach, suchych nadziewanych i nienadziewanych produktach na bazie makaronu, sosach, przetworzonych produktach ziemniaczanych, daniach na bazie roślin strączkowych i warzyw, pizzy, produktach na bazie makaronu, serwatce w proszku, analogach mięsa, zupach i koncentratach zup lub w zupach w proszku, przekąskach na bazie mąki kukurydzianej, napojach piwopodobnych, czekoladowych wyrobach cukierniczych, orzechach i nasionach oleistych, przekąskach innych niż chipsy oraz przetworach mięsnych, przeznaczonych dla ogółu populacji.

Urząd stwierdził, że częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania. W związku z tym stwierdza, że proszek z świerszcza domowego w produktach żywnościowych przeznaczonych dla ogółu populacji spełnia warunki wprowadzenia na rynek oraz na jej wprowadzenie daje wyłączność firmie Cricket.

Udostępnij:

Karol Kwiatkowski

Wiceprezes Zarządu Fundacji "Będziem Polakami" - wydawcy Naszej Polski. Dziennikarz, działacz społeczny i polityczny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Koszyk