PolskaKarol Polejowski powołany na stanowisko zastępcy prezesa IPN

Karol Kwiatkowski28 lipca, 20212 min

Dr hab. Karol Polejowski został powołany na stanowisko zastępcy prezesa Instytutu Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu. Decyzję o powołaniu pozytywnie zaopiniowało Kolegium Instytutu.

Zastępca prezesa IPN dr hab. Karol Polejowski będzie zajmował się m.in. współpracą  międzynarodową oraz Wydawnictwem IPN.

Dr hab. Karol Polejowski – ur. 10.05.1969 r., absolwent Wydziału Historycznego Uniwersytetu Gdańskiego, wykładowca akademicki. Autor monografii i artykułów naukowych, w tym kilkunastu w j. angielskim i francuskim. Uczestnik ponad 50 konferencji naukowych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Promotor prac magisterskich oraz licencjackich. Organizator i współorganizator konferencji naukowych, również międzynarodowych. Redaktor, a także współredaktor książek naukowych. Obecnie zajmuje się pracą naukową w zakresie polskiego podziemia niepodległościowego w Polsce północnej, Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie oraz tzw. Ludowego Wojska Polskiego w walce z podziemiem po 1944 r. Muzealnik od 2016 r. (Muzeum Zamkowe w Malborku, Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku). Członek kolegium wydawniczego czasopisma „Wojna i Pamięć”. Od 2020 r. kustosz muzealny. Tłumacz historycznej literatury francuskiej, stypendysta Fundacji Lanckorońskich w Rzymie.

13 − 1 =