Około miliona Włochów po raz pierwszy od pół roku zjadło kolację w restauracji dzięki złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych w większości regionów kraju – takie dane podał związek rolników i producentów żywności po pierwszym dniu obowiązywania nowych przepisów.
Od poniedziałku lokale gastronomiczne w prawie wszystkich regionach mogą serwować posiłki, także wieczorem, ale tylko przy stolikach ustawionych na zewnątrz. To pierwsza taka możliwość od 25 października 2020 roku.
W regionach oznaczonych jako żółte strefy złagodzonych obostrzeń otwarto 140 tysięcy lokali. Nadal od 22.00 obowiązuje godzina policyjna, której zniesienia domaga się branża gastronomiczna oraz część polityków. Decyzja w tej sprawie ma być rozważona w połowie maja – podały źródła rządowe.
Według sondażu rolniczego związku Coldiretti 30 procent Włochów planuje powrót do barów i restauracji.
Wtorek był kolejnym dniem poprawy sytuacji epidemicznej w kraju. Jak podało ministerstwo zdrowia, ostatniej doby na Covid-19 zmarły 373 osoby i wykryto 10 404 następne zakażenia w 302 tysiącach testów.
Liczba zmarłych zbliża się do 120 tysięcy i jest najwyższa w UE.
Do tej pory we Włoszech koronawirusa wykryto u prawie 4 milionów osób, z których 3,4 mln uznano za wyleczone. Jednego dnia wyzdrowiało ponad 14 tysięcy osób. Spada liczba zajętych łóżek covidowych w szpitalach, także na intensywnej terapii. Pod respiratorami jest 2748 najciężej chorych.
Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)