ZagranicaNawet 100 euro za danie. Na wynos gotują znani szefowie kuchni

Karol Kwiatkowski6 grudnia, 20203 min
Potrzebujemy Twojej pomocy, żeby wciąż tworzyć niezależne, wolne media. Jak możesz nam pomóc?

 

Za pomocą Pay Pal'a:
Za pomocą przelewu tradycyjnego:

 

Fundacja „Będziem Polakami”
ul. Podhalańska 3
85-123 Bydgoszcz
PKO BP PL04 1020 1462 0000 7902 0326 0783
Tytuł przelewu: darowizna na cele statutowe

W czasie epidemii Covid-19 w Portugalii i Hiszpanii przybywa nie tylko bankrutujących lokali gastronomicznych, ale też nowych spółek oferujących potrawy na wynos. Wśród nich nie brakuje dań przygotowanych mistrzowską ręką znanych szefów kuchni. Rozpiętość cenowa jest duża: od 20 do ponad 100 euro.

Miguel Monteiro, właściciel cateringowej spółki Adapt z Lizbony, przyznaje, że zakończony w piątek strajk głodowy restauratorów przed parlamentem Portugalii świadczy o zjawisku utraty płynności finansowej i niezadowoleniu wśród wielu przedsiębiorców sektora gastronomicznego. Winny jest koronakryzys.

“Choć epidemia ograniczyła godziny funkcjonowania restauracji i barów, to wielu gastronomów przestawiło się na oferowanie posiłków na wynos” – powiedział PAP Monteiro, dodając, że wśród lokali tych przybywa oferty autorskiej.

Posiłki od celebrytów gastronomicznych zamówić można już w kilkudziesięciu lokalach Portugalii, wśród których są m.in. placówki należące do Jose Avilleza, posiadacza prestiżowej gwiazdki Michelin.

Dania z dostawą oferują też inni pracujący w Portugalii gastronomiczni celebryci, m.in. Vincent Farges oraz Victor Sobral.

Zjawisko nasila się również w Hiszpanii. Oferowanie dań na wynos nie przynosi ujmy na przykład posiadającemu trzy gwiazdki Michelin Dabizowi Munozowi z Madrytu. W swojej ofercie ma on m.in. gnocchi w sosie pomidorowym z chorizo.

Dziennik “El Mundo” odnotowuje, że również słynny szef kuchni Jordi Vila, znany m.in. z wykwintnego strogonowa, przygotowuje ekskluzywne posiłki do domów wielu hiszpańskich klientów.

Madrycka gazeta podaje, że dla wielu kucharzy w okresie koronakryzysu najlepszym rozwiązaniem wydaje się być dzisiaj samodzielna praca przy wsparciu dobrze funkcjonującej firmy transportującej żywność.

Z Lizbony Marcin Zatyka (PAP)

Udostępnij:

Karol Kwiatkowski

Wiceprezes Zarządu Fundacji "Będziem Polakami" - wydawcy Naszej Polski. Dziennikarz, działacz społeczny i polityczny.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola oznaczone gwiazdką są wymagane

sixteen − 13 =