Jak zachęcić dzieci do jedzenia ryb? Skarby Bałtyku – wyjątkowy projekt e-learningowy

Karol Kwiatkowski25 lutego, 20218 min

Potężna dawka przydatnych informacji i ciekawostek czeka na uczniów szkół podstawowych, którzy przystąpią do projektu edukacyjnego o Bałtyku. Za pośrednictwem platformy e-learningowej, stworzonej w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, uczestnicy mają szansę poszerzyć i usystematyzować swoją wiedzę o naszym polskim morzu, jego zasobach, a także właściwościach zdrowotnych ryb bałtyckich. Badania wykazują, iż Polacy jedzą dwukrotnie mniej ryb niż mieszkańcy innych krajów europejskich. Edukacja od małego może to zmienić, a pomocny w tym będzie projekt edukacyjny Skarby Bałtyku.

Edukacja w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, obszary połowów i okresy ochronne, zasoby Morza Bałtyckiego oraz żyjące w nim gatunki ryb i ich znaczenie w racjonalnym, prawidłowym żywieniu – te i wiele innych kwestii podejmuje program edukacyjny Skarby Bałtyku, skierowany do dzieci i młodzieży z klas I-VIII szkół podstawowych.

3 lekcje na 3 poziomach nauczania

W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie stworzono nowoczesną platformę e-learningową, za pośrednictwem której nauczyciele mogą zrealizować ze swoimi uczniami trzy merytoryczne lekcje: o Morzu Bałtyckim – jego cechach, zasoleniu, mieszkańcach i zasobach, o rybach żyjących w Bałtyku oraz ich właściwościach żywieniowych i zdrowotnych. Program podzielono na trzy poziomy trudności i analogicznie dostosowano go do trzech grup wiekowych: klasy I-III, IV-VI oraz VII-VIII. Zajęcia zostały przygotowane w formie e-learningu tak, by umożliwić uczniom edukację w domach. Każdy nauczyciel może zrealizować program, wyświetlając slajdy w trakcie zajęć zdalnych. Lekcje mogą przeprowadzić samodzielnie ze swoim dzieckiem także Rodzice.

Cały materiał edukacyjny został przygotowany w porozumieniu z profesjonalistami zajmującymi się tworzeniem angażujących programów edukacyjnych, przy nieocenionym wsparciu ekspertów z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego w dziedzinie Morza Bałtyckiego, rybołówstwa oraz specjalistów żywienia, którzy podkreślają znaczenie ryb w diecie nie tylko dzieci.

Atrakcyjny element grywalizacji

Na uczestników lekcji Skarby Bałtyku czekają nagrody w postaci wyjątkowych, pięknie ilustrowanych albumów edukacyjnych o Bałtyku dla uczniów oraz książki kucharskiej z przepisami z wykorzystaniem ryb bałtyckich dla nauczyciela. Wystarczy przeprowadzić badanie wiedzy o Bałtyku wśród dzieci i młodzieży. Zadanie podzielone jest na dwa etapy. Uczniowie wypełniają ankiety z pytaniami: pierwszą – przed oraz drugą – po zrealizowaniu lekcji za pośrednictwem platformy. Po ukończonym zadaniu należy przesłać wypełnione i zeskanowane arkusze z odpowiedziami na wskazany na stronie internetowej adres mailowy. Warto się jednak spieszyć! Nagrody czekają na pierwszych 500 uczniów, którzy wezmą udział w ankiecie.

Każdy Rodzic może wspólnie ze swoim dzieckiem zgłębić wiedzę na temat Morza Bałtyckiego i wesprzeć w ten sposób nauczyciela w zrealizowaniu lekcji w ramach nauki zdalnej w domu. Program dostarcza nie tylko merytorycznych informacji i ciekawostek na temat Bałtyku, ale stanowi także doskonałą okazję do nauki przez zabawę i efektywnego spędzenia czasu ze swoim dzieckiem.

Platforma Skarby Bałtyku jest elementem projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie. To program, mający na celu popularyzację wiedzy o Morzu Bałtyckim, promocję polskiego rybołówstwa oraz zmianę nawyków żywieniowych Polaków i zachęcenia ich do większego spożycia ryb, zwłaszcza ryb bałtyckich, które mają wiele wartości odżywczych wspierających nasze zdrowie. Statystyczny Polak roczne spożywa zaledwie 14,5 kg. Dla porównania Hiszpanie rocznie jedzą 45,7 kg ryb, a Włosi 31,1 kg. Oba te narody według Bloomberg Healthiest Country Index uznane zostały za najzdrowsze na świecie. Ich dobrą kondycję zdrowotną eksperci wiążą z bogatą w produkty rybne i owoce morza dietą. Polska z dostępem do Morza Bałtyckiego dysponuje niedocenianymi przez Polaków, a cenionymi w Europie, zasobami ryb, które są cennym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3, a także witamin A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w lekkostrawne białko i składniki mineralne tj. jod, selen, czy żelazo. Korzyści z jedzenia ryb są niezaprzeczalne, dlatego dietetycy i eksperci żywienia namawiają do włączenia 2-3 razy w tygodniu ryb do diety zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Organizatorem projektu Naturalnie Bałtyckie jest Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.

Udostępnij:

Karol Kwiatkowski

Wiceprezes Zarządu Fundacji "Będziem Polakami" - wydawcy Naszej Polski. Dziennikarz, działacz społeczny i polityczny.

Leave a Reply

Koszyk