Większość z nas okres grzybobrania kojarzy głównie z jesienią. Nic bardziej mylnego! Zima to świetny czas na zbiory tych mniej popularnych, a jakże smakowitych grzybów! Te zimowe mają właściwości antyrakowe i pomagają na przeziębienie.
Jakie grzyby można zbierać zimą?
Większość z nas myśli, że sezon na grzyby zaczyna się we wrześniu i trwa do pierwszych przymrozków. Okazuje się jednak, że można je zbierać przez cały rok. Kiedy te bardziej popularne gatunki znikają i przychodzi zima, pojawiają te mniej znane, ale równie smaczne.
Późna jesień i początek łagodnej zimy, to czas owocowania boczniaków. W lesie grzyby te rosną na murszejącym drewnie drzew liściastych. Owocniki tych grzybów są nie tylko smaczne, ale ceni się je na całym świecie za wysoką zawartość łatwo przyswajalnych białek, aminokwasów, witamin z grupy B (zwłaszcza kwasu foliowego). Spośród innych substancji czynnych o dobroczynnym działaniu stwierdzono w nich obecność lowastatyny, stosowanej jako lekarstwo obniżające stężenie lipidów we krwi, hamujące krzepnięcie krwi i wygaszające reakcje zapalne.
Pojawiły się także pierwsze, jeszcze młode, jędrne, płomiennice zimowe. Ten gatunek grzyba zwykle owocuje od października do grudnia, a podczas łagodnych zim nawet do początków wiosny. Płomienicę ceni się wysoko za jej walory smakowe, aczkolwiek w Europie jada się tylko kapelusze z dziko rosnących owocników. Wybornie smakuje jako składnik zup albo marynowana.
W lasach jeszcze nie zniknęły wodnichy późne. Grzyb ten, podobnie jak płomiennica zimowa, znacznie lepiej się czuje po pierwszych przymrozkach, czyli późną jesienią i wczesną zimą. Zdarza się, że owocniki wodnichy można znaleźć nawet pod śniegiem.
Przy dużej wilgotności pełnię swych powabów prezentują również uszaki bzowe, które są często dodatkiem do potraw, po uprzednim usmażeniu i przyprawieniu na ostro.
Czy grzyby są zdrowe?
Zawierają sporo beta-glukanu, który pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi, tym samym polecane są osobom, które chorują na cukrzycę. Zawierają także sporo polifenoli, które wspomagają pracę układu krążenia i pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Grzyby są także doskonałym źródłem białka. Zawierają aż 20 aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie może sam wytworzyć i musi mieć je dostarczone wraz z pożywieniem. Dodatkowo grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B.
na podst. inf. Lasy Państwowe