Badanie „Kuchnia roślinna w Polsce” zrealizowanego na zlecenie platformy Pyszne.pl pokazuje, że weganizm jest pojęciem coraz lepiej znanym Polakom. Ponad 60% z nas prawidłowo wskazuje, że wiąże się on z wykluczeniem z jadłospisu mięsa, jaj i nabiału. Najwięcej, bo aż 73% osób jadających dania w pełni roślinne, wybiera je ze względów zdrowotnych.
– W RoślinnieJemy obserwujemy, jak powoli przełamywany jest stereotyp kuchni wegańskiej postrzeganej jako niedoborowej i niesmacznej. Roślinne dania mogą dostarczać energii, być sycące i jednocześnie dostarczać sporo przyjemności – mówi Maciej Otrębski, ekspert w zakresie kuchni roślinnej, Strategic Partnerships Manager w kampanii RoślinnieJemy.
– Mocnym sygnałem dla branży gastronomicznej jest jeden z kluczowych wniosków badania Pyszne.pl – najchętniej jedlibyśmy roślinne wersje znanych nam dań – pierogów, zup, burgerów czy pizzy. Zasięg i skala działalności serwisów delivery sprawia, że po roślinne jedzenie może sięgnąć każda osoba zaintrygowana nowymi smakami lub po prostu poszukująca bardziej zrównoważonych i przyjaznych planecie sposobów odżywiania się – podsumowuje Maciej Otrębski. – 2021 rok w moim odczuciu to czas, w którym temat roślinnego jedzenia pozostanie atrakcyjny, a rodzima gastronomia będzie dalej zaskakiwać coraz lepszą ofertą dań roślinnych – dodaje.
Liczby i fakty z raportu “Kuchnia roślinna w Polsce” zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl:
Do częstszego jedzenia w 100% roślinnych dań Polaków najbardziej skłoniłyby:
- 45% – niższa cena roślinnych produktów / składników w sklepach
- 44% – gwarancja dobrze zbilansowanej diety
- 38% – lepszy smak roślinnych dań
- 31% – gdyby ktoś je dla nas gotował
- 27% – większa dostępność roślinnych dań w restauracjach
Potrawy w wersji roślinnej, których najchętniej spróbowaliby Polacy:
- 35% – pierogi
- 33% – kotlety
- 32% – pizza
- 29% – kebab; burger
- 25% – zupy, np. rosół, pomidorowa, żurek
Produkty roślinne, o których słyszeli Polacy:
- 85% – hummus
- 82% – kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
- 81% – tofu
- 69% – pasztet na bazie roślin
- 57% – ser na bazie roślin
- 55% – szynka lub kiełbasa na bazie roślin
- 30% – seitan
Produkty roślinne, których próbowali Polacy:
- 51% – hummus
- 46% – kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
- 41% – tofu
- 39% – pasztet na bazie roślin
- 24% – ser na bazie roślin
- 22% – szynka lub kiełbasa na bazie roślin
- 10% – seitan
Z których produktów odzwierzęcych Polakom byłoby najtrudniej zrezygnować:
- 65% – żółty ser
- 61% – jogurt
- 60% – mięso w postaci, np. kotletów i innych dań
- 54% – śmietana
- 50% – majonez
- 42% – pasztet mięsny.
Źródło: poradnikrestauratora.pl oraz Raport “Kuchnia roślinna w Polsce” prezentujący wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.